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Sommaire du n° 347 du 20 juillet 2017
Nutrition et prévention (3)
Ce dossier présente deux études évaluant l'association entre la consommation de café et le risque de décès par cancer ou autres maladies : l'une menée dans 10 pays européens auprès de 521 330 participants de la cohorte EPIC (durée moyenne de suivi : 16,4 ans), l'autre menée aux Etats-Unis à partir de questionnaires auprès d'une cohorte multi-ethnique incluant 185 855 participants (âge : 45 à 75 ans ; durée de suivi : 3 195 484 personnes-années)
Coffee drinking and mortality in 10 european countries : A multinational cohort study
Ce dossier présente deux études évaluant l'association entre la consommation de café et le risque de décès par cancer ou autres maladies : l'une menée dans 10 pays européens auprès de 521 330 participants de la cohorte EPIC (durée moyenne de suivi : 16,4 ans), l'autre menée aux Etats-Unis à partir de questionnaires auprès d'une cohorte multi-ethnique incluant 185 855 participants (âge : 45 à 75 ans ; durée de suivi : 3 195 484 personnes-années)
Coffee drinking and mortality in 10 european countries : A multinational cohort study
Gunter, M. J. ; Murphy, N. ; Cross, A. J. ; et al.,
Background : The relationship between coffee consumption and mortality in diverse European populations with variable coffee preparation methods is unclear. Objective : To examine whether coffee consumption is associated with all-cause and cause-specific mortality. Design : Prospective cohort study. Setting : 10 European countries. Participants : 521 330 persons enrolled in EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Measurements : Hazard ratios (HRs) and 95% CIs [...]
Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality among nonwhite populations
Ce dossier présente deux études évaluant l'association entre la consommation de café et le risque de décès par cancer ou autres maladies : l'une menée dans 10 pays européens auprès de 521 330 participants de la cohorte EPIC (durée moyenne de suivi : 16,4 ans), l'autre menée aux Etats-Unis à partir de questionnaires auprès d'une cohorte multi-ethnique incluant 185 855 participants (âge : 45 à 75 ans ; durée de suivi : 3 195 484 personnes-années)
Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality among nonwhite populations
Park, S. ; Freedman, N. D. ; Haiman, C. A. ; Le Marchand, L. ; Wilkens, L. R. ; Setiawan, V.
Background : Coffee consumption has been associated with reduced risk for death in prospective cohort studies; however, data in nonwhites are sparse. Objective : To examine the association of coffee consumption with risk for total and cause-specific death. Design : The MEC (Multiethnic Cohort), a prospective population-based cohort study established between 1993 and 1996. Setting : Hawaii and Los Angeles, California. Participants : 185 855 African Americans, Native Hawaiians, Japanese [...]
Moderate coffee intake can be part of a healthy diet
Ce dossier présente deux études évaluant l'association entre la consommation de café et le risque de décès par cancer ou autres maladies : l'une menée dans 10 pays européens auprès de 521 330 participants de la cohorte EPIC (durée moyenne de suivi : 16,4 ans), l'autre menée aux Etats-Unis à partir de questionnaires auprès d'une cohorte multi-ethnique incluant 185 855 participants (âge : 45 à 75 ans ; durée de suivi : 3 195 484 personnes-années)
Moderate coffee intake can be part of a healthy diet
Guallar, E. ; Blasco-Colmenares, E. ; Arking, D. E. ; Zhao, D.
Coffee is one of the most frequently consumed beverages worldwide. In the United States, about 75% of adults drink coffee, and 50% drink it daily (1). Coffee is a major source of caffeine, with wide variation in the amount among different types of coffee (8 mg of caffeine per fluid ounce of instant coffee, 12 mg per fluid ounce of brewed or drip coffee, and 64 mg per fluid ounce of espresso). In addition, coffee contains several bioactive substances, including polyphenols, diterpenes, and [...]
Is coffee consumption associated with lower risk for death?
Ce dossier présente deux études évaluant l'association entre la consommation de café et le risque de décès par cancer ou autres maladies : l'une menée dans 10 pays européens auprès de 521 330 participants de la cohorte EPIC (durée moyenne de suivi : 16,4 ans), l'autre menée aux Etats-Unis à partir de questionnaires auprès d'une cohorte multi-ethnique incluant 185 855 participants (âge : 45 à 75 ans ; durée de suivi : 3 195 484 personnes-années)
Is coffee consumption associated with lower risk for death?
Coffee is one of the most commonly consumed beverages in the world. Some studies have found that drinking more coffee is associated with a lower risk for death. These studies have included mostly white populations, and it is not clear whether this association is found in other groups. In addition, the relationship between coffee drinking and risk for death might differ according to the way coffee is prepared.
Menée auprès de deux cohortes incluant respectivement 47 994 femmes et 25 745 hommes, cette étude évalue l'effet de l'amélioration de la qualité de leur régime alimentaire, mesurée à l'aide de systèmes de score, sur la mortalité toutes causes confondues et le risque de décès par cancer ou autres maladies
Association of Changes in Diet Quality with Total and Cause-Specific Mortality
Menée auprès de deux cohortes incluant respectivement 47 994 femmes et 25 745 hommes, cette étude évalue l'effet de l'amélioration de la qualité de leur régime alimentaire, mesurée à l'aide de systèmes de score, sur la mortalité toutes causes confondues et le risque de décès par cancer ou autres maladies
Association of Changes in Diet Quality with Total and Cause-Specific Mortality
Sotos-Prieto, Mercedes ; Bhupathiraju, Shilpa N. ; Mattei, Josiemer ; Fung, Teresa T. ; Li, Yanping ; Pan, An ; Willett, Walter C. ; Rimm, Eric B. ; Hu, Frank B.
Background : Few studies have evaluated the relationship between changes in diet quality over time and the risk of death. Methods : We used Cox proportional-hazards models to calculate adjusted hazard ratios for total and cause-specific mortality among 47,994 women in the Nurses’ Health Study and 25,745 men in the Health Professionals Follow-up Study from 1998 through 2010. Changes in diet quality over the preceding 12 years (1986–1998) were assessed with the use of the Alternate Healthy Eating [...]
Menée auprès de 669 patients atteints d'un carcinome à cellules rénales et auprès de 1 001 témoins, cette étude évalue l'association entre la consommation de café et le risque de développer la maladie
Coffee consumption and risk of renal cell carcinoma
Menée auprès de 669 patients atteints d'un carcinome à cellules rénales et auprès de 1 001 témoins, cette étude évalue l'association entre la consommation de café et le risque de développer la maladie
Coffee consumption and risk of renal cell carcinoma
Antwi, Samuel O. ; Eckel-Passow, Jeanette E. ; Diehl, Nancy D. ; Serie, Daniel J. ; Custer, Kaitlynn M. ; Arnold, Michelle L. ; Wu, Kevin J. ; Cheville, John C. ; Thiel, David D. ; Leibovich, Bradley C. ; Parker, Alexander S.
Background : Studies have suggested an inverse association between coffee consumption and risk of renal cell carcinoma (RCC); however, data regarding decaffeinated coffee are limited. Methods : We conducted a case–control study of 669 incident RCC cases and 1,001 frequency-matched controls. Participants completed identical risk factor questionnaires that solicited information about usual coffee consumption habits. The study participants were categorized as non-coffee, caffeinated coffee, [...]
Chimioprévention (3)
Menée auprès de 2 196 participants (âge : 42 à 59 ans ; 55% de femmes ; durée médiane de suivi : 10 ans), cette étude évalue, en fonction du statut d'éligibilité aux statines défini par les critères 2013 de deux sociétés savantes américaines, le risque de développer un cancer, de décéder de la maladie ou d'autres maladies non cardiovasculaires
Guideline-Based Statin Eligibility, Cancer Events, and Noncardiovascular Mortality in the Framingham Heart Study
Menée auprès de 2 196 participants (âge : 42 à 59 ans ; 55% de femmes ; durée médiane de suivi : 10 ans), cette étude évalue, en fonction du statut d'éligibilité aux statines défini par les critères 2013 de deux sociétés savantes américaines, le risque de développer un cancer, de décéder de la maladie ou d'autres maladies non cardiovasculaires
Guideline-Based Statin Eligibility, Cancer Events, and Noncardiovascular Mortality in the Framingham Heart Study
Pursnani, Amit ; Massaro, Joseph M. ; D’Agostino, Ralph B. ; O'Donnell, Christopher J. ; Hoffmann, Udo
Purpose : Cancer and cardiovascular disease share risk factors, and there is some evidence that statins reduce cancer mortality. We sought to determine the accuracy of the 2013 American College of Cardiology/American Heart Association statin eligibility criteria to identify individuals at a higher risk of developing cancer or of dying as a result of cancer or other noncardiovascular causes. Methods : We included 2,196 participants (50.5 ± 8.1 years of age; 55% female) who were statin naïve and [...]
Menée en France à partir de questionnaires auprès d'une cohorte de 64 438 femmes ménopausées et à l'aide de données de remboursements de médicaments (durée moyenne de suivi : 7,2 ans), cette étude évalue l'association entre l'utilisation de bisphosphonates et le risque de cancer du sein
Use of Bisphosphonates and Risk of Breast Cancer in a French Cohort of Postmenopausal Women
Menée en France à partir de questionnaires auprès d'une cohorte de 64 438 femmes ménopausées et à l'aide de données de remboursements de médicaments (durée moyenne de suivi : 7,2 ans), cette étude évalue l'association entre l'utilisation de bisphosphonates et le risque de cancer du sein
Use of Bisphosphonates and Risk of Breast Cancer in a French Cohort of Postmenopausal Women
Fournier, Agnès ; Mesrine, Sylvie ; Gelot, Amandine ; Fagherazzi, Guy ; Baglietto, Laura ; Clavel-Chapelon, Françoise ; Boutron-Ruault, Marie-Christine ; Chabbert-Buffet, Nathalie
Purpose : To assess whether bisphosphonate (BP) use is associated with decreased breast cancer incidence in a cohort of postmenopausal women. Methods : The study population included 64,438 postmenopausal women participating in the French E3N (Etude Epidémiologique auprès de femmes de la Mutuelle Générale de l'Education Nationale) prospective cohort, with data self-reported in biennial questionnaires matched with data from a drug reimbursement database. Exposure to BPs and the use of other [...]
Menée par questionnaires auprès de 73 patientes présentant une hyperplasie atypique, un carcinome canalaire ou lobulaire in situ diagnostiqué entre 2007 et 2015, cette étude identifie les facteurs associés à l'utilisation de traitements chimiopréventifs
Chemoprevention Uptake among Women with Atypical Hyperplasia and Lobular and Ductal Carcinoma In Situ
Menée par questionnaires auprès de 73 patientes présentant une hyperplasie atypique, un carcinome canalaire ou lobulaire in situ diagnostiqué entre 2007 et 2015, cette étude identifie les facteurs associés à l'utilisation de traitements chimiopréventifs
Chemoprevention Uptake among Women with Atypical Hyperplasia and Lobular and Ductal Carcinoma In Situ
Trivedi, Meghna S. ; Coe, Austin M. ; Vanegas, Alejandro ; Kukafka, Rita ; Crew, Katherine D.
Women with atypical hyperplasia and lobular or ductal carcinoma in situ (LCIS/DCIS) are at increased risk of developing invasive breast cancer. Chemoprevention with selective estrogen receptor modulators or aromatase inhibitors can reduce breast cancer risk; however, uptake is estimated to be less than 15% in these populations. We sought to determine which factors are associated with chemoprevention uptake in a population of women with atypical hyperplasia, LCIS, and DCIS. Women diagnosed with [...]
Politiques et programmes de prévention (1)
Menée à partir des données d'une enquête réalisée entre 2008 et 2011 en Australie, au Canada, aux Etats-Unis et au Royaume-Uni auprès d'une cohorte incluant au total 4 698 fumeurs et anciens fumeurs, cette étude analyse l'association entre l'existence d'une politique nationale interdisant les promotions sur le prix du tabac et les comportements tabagiques ou les perceptions vis-à-vis du tabagisme
Banning tobacco price promotions, smoking-related beliefs and behaviour : findings from the International Tobacco Control Four Country (ITC 4C) Survey
Menée à partir des données d'une enquête réalisée entre 2008 et 2011 en Australie, au Canada, aux Etats-Unis et au Royaume-Uni auprès d'une cohorte incluant au total 4 698 fumeurs et anciens fumeurs, cette étude analyse l'association entre l'existence d'une politique nationale interdisant les promotions sur le prix du tabac et les comportements tabagiques ou les perceptions vis-à-vis du tabagisme
Banning tobacco price promotions, smoking-related beliefs and behaviour : findings from the International Tobacco Control Four Country (ITC 4C) Survey
El-Toukhy, Sherine ; Choi, Kelvin ; Hitchman, Sara C. ; Bansal-Travers, Maansi ; Thrasher, James F. ; Yong, Hua-Hie ; O’Connor, Richard J. ; Shang, Ce
Background : Ecological models emphasise multilevel influences on health behaviours. While studies show that exposure to price promotions is associated with smoking behaviour and its antecedents, less is known about whether these associations differ by macro-level factors such as national price promotion policies. Methods : Current and former smokers (N=4698) from the International Tobacco Control Policy Evaluation Project four-country cohort were included in weighted multivariate logistic [...]