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Sommaire du n° 364 du 16 février 2018
Facteurs exogènes : Nutrition et activité physique (3)
Menée en France auprès de 104 980 participants entre 2009 et 2017 (âge médian : 42,8 ans), cette étude de cohorte évalue l'association entre une consommation d'aliments ultra-transformés et le risque de cancer (2 228 cas)
Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort
Menée en France auprès de 104 980 participants entre 2009 et 2017 (âge médian : 42,8 ans), cette étude de cohorte évalue l'association entre une consommation d'aliments ultra-transformés et le risque de cancer (2 228 cas)
Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort
Fiolet, Thibault ; Srour, Bernard ; Sellem, Laury ; Kesse-Guyot, Emmanuelle ; Allès, Benjamin ; Méjean, Caroline ; Deschasaux, Mélanie ; Fassier, Philippine ; Latino-Martel, Paule ; Beslay, Marie ; Hercberg, Serge ; Lavalette, Céline ; Monteiro, Carlos A ; Julia, Chantal ; Touvier, Mathilde
Objective : To assess the prospective associations between consumption of ultra-processed food and risk of cancer. Design Population based cohort study. Setting and participants 104 980 participants aged at least 18 years (median age 42.8 years) from the French NutriNet-Santé cohort (2009-17). Dietary intakes were collected using repeated 24 hour dietary records, designed to register participants’ usual consumption for 3300 different food items. These were categorised according to their degree [...]
Ultra-processed foods and cancer
Menée en France auprès de 104 980 participants entre 2009 et 2017 (âge médian : 42,8 ans), cette étude de cohorte évalue l'association entre une consommation d'aliments ultra-transformés et le risque de cancer (2 228 cas)
Ultra-processed foods and cancer
Monge, Adriana ; Lajous, Martín
In this week’s The BMJ (doi:10.1136/bmj.k322), Fiolet and colleagues report a direct association between intake of ultra-processed food and incidence of total cancer and breast cancer.1 They used data from a population based prospective cohort of 104 980 middle aged French women and men. This web based cohort study regularly evaluates habitual dietary intake through repeated dietary recalls, uses novel research methods to bypass the increasing challenges in recruiting and retaining study [...]
Menée en Chine à partir de données portant sur 456 155 participants âgés de 30 à 79 ans, cette étude de cohorte prospective évalue l'association entre une consommation de thé bu à haute température, une consommation d'alcool, une pratique tabagique et le risque de cancer de l'œsophage (durée médiane de suivi : 9,2 ans ; 1 731 cas)
Effect of hot tea consumption and its interactions with alcohol and tobacco use on the risk for esophageal cancer: A population-based cohort study
Menée en Chine à partir de données portant sur 456 155 participants âgés de 30 à 79 ans, cette étude de cohorte prospective évalue l'association entre une consommation de thé bu à haute température, une consommation d'alcool, une pratique tabagique et le risque de cancer de l'œsophage (durée médiane de suivi : 9,2 ans ; 1 731 cas)
Effect of hot tea consumption and its interactions with alcohol and tobacco use on the risk for esophageal cancer: A population-based cohort study
Yu, C. ; Tang, H. ; Guo, Y. ; et al.,
Background:Although consumption of tea at high-temperatures has been suggested as a risk factor for esophageal cancer, an association has not been observed consistently, and whether any relationship is independent of alcohol and tobacco exposure has not been evaluated. Objective:To examine whether high-temperature tea drinking, along with the established risk factors of alcohol consumption and smoking, is associated with esophageal cancer risk. Design:China Kadoorie Biobank, a prospective [...]
Hot tea and esophageal cancer
Menée en Chine à partir de données portant sur 456 155 participants âgés de 30 à 79 ans, cette étude de cohorte prospective évalue l'association entre une consommation de thé bu à haute température, une consommation d'alcool, une pratique tabagique et le risque de cancer de l'œsophage (durée médiane de suivi : 9,2 ans ; 1 731 cas)
Hot tea and esophageal cancer
Kamangar, F. ; Freedman, N. D.
In their current Annals report, Yu and colleagues (1) show that drinking high-temperature tea, when combined with tobacco or alcohol use, is associated with an increased risk for esophageal cancer. Their study was well-designed. Its findings, which are based on long-term follow-up (median, 9.2 years) in more than 450 000 participants, are an important addition to the current literature (2). The hypothesis that drinking very hot beverages may cause esophageal cancer is not new. In the 1930s, [...]
A partir d'une revue systématique de la littérature (13 études), cette étude évalue l'association entre la durée et l'intensité d'une activité physique et le risque de cancer du testicule
Physical activity and risk of testicular cancer: a systematic review
A partir d'une revue systématique de la littérature (13 études), cette étude évalue l'association entre la durée et l'intensité d'une activité physique et le risque de cancer du testicule
Physical activity and risk of testicular cancer: a systematic review
Huang, Stephanie ; Signal, Virginia ; Sarfati, Diana ; Shaw, Caroline ; Stanley, James ; McGlynn, Katherine ; Gurney, Jason
Background : Physical activity has been implicated as a risk factor in the development of testicular cancer (TC), but the relationship remains controversial. This systematic review pooled available evidence regarding this association. Methods : Using Boolean search terms and following PRISMA guidelines, we examined the risk of TC across three categories of exposure: intensity (i.e. comparison of risk between those previously exposed to high, moderate and low levels of physical activity); [...]
Facteurs exogènes : Agents infectieux (2)
A partir des données mondiales GLOBOCAN pour l'année 2012, cette étude analyse la part de cancers du foie attribuable, par zone géographique, à une infection par le virus de l'hépatite B ou de l'hépatite C (770 000 cas en 2012)
Fraction and incidence of liver cancer attributable to hepatitis B and C viruses worldwide
A partir des données mondiales GLOBOCAN pour l'année 2012, cette étude analyse la part de cancers du foie attribuable, par zone géographique, à une infection par le virus de l'hépatite B ou de l'hépatite C (770 000 cas en 2012)
Fraction and incidence of liver cancer attributable to hepatitis B and C viruses worldwide
Maucort-Boulch, Delphine ; de Martel, Catherine ; Franceschi, Silvia ; Plummer, Martyn
High-quality data on liver cancers by probable cause are scarce in many regions of the world. The United Nations recently set a goal of eliminating viral hepatitis as a major public health threat by 2030. We aimed to estimate the number of new cases of cancers attributable to hepatitis B virus (HBV) and hepatitis C virus (HCV) at a global, regional and country level, and by development status. We used data on the prevalence of HBV and HCV in hepatocellular carcinoma from a systematic review [...]
Couplée aux données de la cohorte européenne EPIC et portant sur 485 patients atteints d'un cancer colorectal et sur 485 témoins, cette étude prospective évalue l'association entre le niveau sérique d'anticorps anti-Streptococcus gallolyticus et le risque de développer la maladie
Prospective evaluation of antibody response to Streptococcus gallolyticus and risk of colorectal cancer
Couplée aux données de la cohorte européenne EPIC et portant sur 485 patients atteints d'un cancer colorectal et sur 485 témoins, cette étude prospective évalue l'association entre le niveau sérique d'anticorps anti-Streptococcus gallolyticus et le risque de développer la maladie
Prospective evaluation of antibody response to Streptococcus gallolyticus and risk of colorectal cancer
Butt, Julia ; Jenab, Mazda ; Willhauck-Fleckenstein, Martina ; Michel, Angelika ; Pawlita, Michael ; Kyrø, Cecilie ; Tjønneland, Anne ; Boutron-Ruault, Marie-Christine ; Carbonnel, Franck ; Severi, Gianluca ; Kaaks, Rudolf ; Kühn, Tilman ; Boeing, Heiner ; Trichopoulou, Antonia ; La Vecchia, Carlo ; Karakatsani, Anna ; Panico, Salvatore ; Tumino, Rosario ; Agnoli, Claudia ; Palli, Domenico ; Sacerdote, Carlotta ; Bueno-de-Mesquita, Bas ; Weiderpass, Elisabete ; Sánchez, María-José ; Bonet Bonet, Catalina ; Huerta, José María ; Ardanaz, Eva ; Bradbury, Kathryn ; Gunter, Marc ; Murphy, Neil ; Freisling, Heinz ; Riboli, Elio ; Tsilidis, Kostas ; Aune, Dagfinn ; Waterboer, Tim ; Hughes, David J.
The gut microbiome is increasingly implicated in colorectal cancer (CRC) development. A subgroup of patients diagnosed with CRC show high antibody responses to Streptococcus gallolyticus subspecies gallolyticus (SGG). However, it is unclear whether the association is also present pre-diagnostically. We assessed the association of antibody responses to SGG proteins in pre-diagnostic serum samples with CRC risk in a case–control study nested within a prospective cohort. Pre-diagnostic serum [...]
Facteurs endogènes (3)
A partir des données de la cohorte "Women’s Health Initiative" portant sur 21 103 femmes après la ménopause, cette étude évalue l'association entre le niveau sérique de glucose et d'insuline, et le risque de développer un cancer du sein, de l'endomètre ou de l'ovaire (durée moyenne de suivi : 14,7 ans ; 1 185 cas de cancer du sein, 156 cas de cancer de l'endomètre, 130 cas de cancer de l'ovaire)
Serum glucose and insulin and risk of cancers of the breast, endometrium, and ovary in postmenopausal women
A partir des données de la cohorte "Women’s Health Initiative" portant sur 21 103 femmes après la ménopause, cette étude évalue l'association entre le niveau sérique de glucose et d'insuline, et le risque de développer un cancer du sein, de l'endomètre ou de l'ovaire (durée moyenne de suivi : 14,7 ans ; 1 185 cas de cancer du sein, 156 cas de cancer de l'endomètre, 130 cas de cancer de l'ovaire)
Serum glucose and insulin and risk of cancers of the breast, endometrium, and ovary in postmenopausal women
Kabat, Geoffrey C. ; Kim, Mimi Y. ; Lane, Dorothy S. ; Zaslavsky, Oleg ; Ho, Gloria Y.F. ; Luo, Juhua ; Nicholson, Wanda K. ; Chlebowski, Rowan T. ; Barrington, Wendy E. ; Vitolins, Mara Z. ; Lin, Xiaochen ; Liu, Simin ; Rohan, Thomas E.
Limited evidence suggests that hyperinsulinemia may contribute to the risk of breast, endometrial, and, possibly, ovarian cancer. The aim of this study was to assess the association of serum glucose and insulin with risk of these cancers in postmenopausal women, while taking into account potential confounding and modifying factors. We studied 21 103 women with fasting baseline insulin and glucose measurements in a subsample of the Women’s Health Initiative. The subsample was composed of four [...]
A partir de données portant sur 137 patients atteints d'un mélanome cutané et sur 99 témoins, cette étude italienne évalue l'association entre le niveau sérique de 25-hydroxyvitamine D mesuré au moment du diagnostic et le risque de développer la maladie
25-Hydroxyvitamin D serum levels and melanoma risk: a case–control study and evidence synthesis of clinical epidemiological studies
A partir de données portant sur 137 patients atteints d'un mélanome cutané et sur 99 témoins, cette étude italienne évalue l'association entre le niveau sérique de 25-hydroxyvitamine D mesuré au moment du diagnostic et le risque de développer la maladie
25-Hydroxyvitamin D serum levels and melanoma risk: a case–control study and evidence synthesis of clinical epidemiological studies
Cattaruzza, Maria Sofia ; Pisani, Daniela ; Fidanza, Laura ; Gandini, Sara ; Marmo, Giovanna ; Narcisi, Alessandra ; Bartolazzi, Armando ; Carlesimo, Marta
There is accumulating evidence that the vitamin D pathway may play a role in melanoma. The aim of this study was to investigate the association between 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] serum levels and the risk of cutaneous melanoma. A case–control study with 137 incident cases of melanoma (serum samples collected at the time of diagnosis) and 99 healthy controls (serum samples collected between October and April) was carried out and evaluated in the framework of an evidence synthesis of clinical [...]
Menée aux Etats-Unis à partir de données portant sur 403 268 femmes âgées de plus de 65 ans et à partir de 472 220 examens mammographiques entre 1996 et 2012, cette étude de cohorte prospective évalue l'association entre des antécédents familiaux au premier degré de cancer du sein et le risque de développer la maladie, en fonction de la densité mammaire (durée moyenne de suivi : 6,3 ans ; 10 929 cas de cancer invasif)
Family history and breast cancer risk among older women in the breast cancer surveillance consortium cohort
Menée aux Etats-Unis à partir de données portant sur 403 268 femmes âgées de plus de 65 ans et à partir de 472 220 examens mammographiques entre 1996 et 2012, cette étude de cohorte prospective évalue l'association entre des antécédents familiaux au premier degré de cancer du sein et le risque de développer la maladie, en fonction de la densité mammaire (durée moyenne de suivi : 6,3 ans ; 10 929 cas de cancer invasif)
Family history and breast cancer risk among older women in the breast cancer surveillance consortium cohort
Braithwaite, D. ; Miglioretti, D. L. ; Zhu, W. ; et al.,
Importance : First-degree family history is a strong risk factor for breast cancer, but controversy exists about the magnitude of the association among older women. Objective: To determine whether first-degree family history is associated with increased risk of breast cancer among older women, and identify whether the association varies by breast density. Design, Setting, and Participants : Prospective cohort study between 1996 and 2012 from 7 Breast Cancer Surveillance Consortium (BCSC) [...]