Nota Bene Cancer
Nota Bene Cancer est un bulletin hebdomadaire de veille bibliographique. En libre accès, Nota Bene Cancer permet à ses abonnés de gagner du temps pour se tenir informé de l’actualité scientifique et médicale dans les divers domaines de la recherche sur les cancers.
Rechercher des publications
Pour retrouver les publications signalées par Nota Bene Cancer (archives indexées à partir du n°127 du 1" mars 2012) :
Sommaire du n° 183 du 15 mai 2013
Nutrition et prévention (4)
Menée à partir de questionnaires auprès de 477 206 participants de la cohorte EPIC, cette étude évalue l'association entre la consommation de poisson et de viande et le risque de carcinome hépatocellulaire
Consumption of fish and meats and risk of hepatocellular carcinoma: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)
Menée à partir de questionnaires auprès de 477 206 participants de la cohorte EPIC, cette étude évalue l'association entre la consommation de poisson et de viande et le risque de carcinome hépatocellulaire
Consumption of fish and meats and risk of hepatocellular carcinoma: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)
Fedirko, V. ; Trichopolou, A. ; Bamia, C. ; Duarte-Salles, T. ; Trepo, E. ; Aleksandrova, K. ; Nöthlings, U. ; Lukanova, A. ; Lagiou, P. ; Boffetta, P. ; Trichopoulos, D. ; Katzke, V. A. ; Overvad, K. ; Tjønneland, A. ; Hansen, L. ; Boutron-Ruault, M. C. ; Fagherazzi, G. ; Bastide, N. ; Panico, S. ; Grioni, S. ; Vineis, P. ; Palli, D. ; Tumino, R. ; Bueno-de-Mesquita, H. B. ; Peeters, P. H. ; Skeie, G. ; Engeset, D. ; Parr, C. L. ; Jakszyn, P. ; Sanchez, M. J. ; Barricarte, A. ; Amiano, P. ; Chirlaque, M. ; Quiros, J. R. ; Sund, M. ; Werner, M. ; Sonestedt, E. ; Ericson, U. ; Key, T. J. ; Khaw, K. T. ; Ferrari, P. ; Romieu, I. ; Riboli, E. ; Jenab, M.
Background : While higher intake of fish and lower consumption of red/processed meats have been suggested to play a protective role in the etiology of several cancers, prospective evidence for hepatocellular carcinoma (HCC) is limited, particularly in Western European populations. Methods : The associations of fish and meats with HCC risk were analyzed in the EPIC cohort. Between 1992 and 2010, 191 incident HCC were identified among 477 206 participants. Baseline diet was assessed using [...]
A partir de questionnaires auprès de 477 312 participants adultes (durée moyenne de suivi : 11 ans), cette étude européenne évalue l'association entre la consommation de flavonoïdes d'origine alimentaire et le risque de cancer de l'œsophage (341 cas)
Dietary Flavonoid Intake and Esophageal Cancer Risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Cohort
A partir de questionnaires auprès de 477 312 participants adultes (durée moyenne de suivi : 11 ans), cette étude européenne évalue l'association entre la consommation de flavonoïdes d'origine alimentaire et le risque de cancer de l'œsophage (341 cas)
Dietary Flavonoid Intake and Esophageal Cancer Risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Cohort
Vermeulen, Esther ; Zamora-Ros, Raul ; Duell, Eric J. ; Luján-Barroso, Leila ; Boeing, Heiner ; Aleksandrova, Krasimira ; Bueno-de-Mesquita, H. Bas ; Scalbert, Augustin ; Romieu, Isabelle ; Fedirko, Veronika ; Touillaud, Marina ; Fagherazzi, Guy ; Perquier, Florence ; Molina-Montes, Esther ; Chirlaque, María-Dolores ; Vicente Argüelles, Marcial ; Amiano, Pilar ; Barricarte, Aurelio ; Pala, Valeria ; Mattiello, Amalia ; Saieva, Calogero ; Tumino, Rosario ; Ricceri, Fulvio ; Trichopoulou, Antonia ; Vasilopoulou, Effie ; Ziara, Gianna ; Crowe, Francesca L. ; Khaw, Kay-Thee ; Wareham, Nicholas J. ; Lukanova, Annekatrin ; Grote, Verena A. ; Tjønneland, Anne ; Halkjær, Jytte ; Bredsdorff, Lea ; Overvad, Kim ; Siersema, Peter D. ; Peeters, Petra H. M. ; May, Anne M. ; Weiderpass, Elisabete ; Skeie, Guri ; Hjartåker, Anette ; Landberg, Rikard ; Johansson, Ingegerd ; Sonestedt, Emily ; Ericson, Ulrika ; Riboli, Elio ; González, Carlos A.
We prospectively investigated dietary flavonoid intake and esophageal cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort. The study included 477,312 adult subjects from 10 European countries. At baseline, country-specific validated dietary questionnaires were used. During a mean follow-up of 11 years (1992–2010), there were 341 incident esophageal cancer cases, of which 142 were esophageal adenocarcinoma (EAC), 176 were esophageal squamous cell [...]
Menée entre 2003 et 2010 à partir de questionnaires auprès de 1 424 patients atteints d'un cancer du poumon et auprès de 4 543 témoins, cette étude chinoise évalue l'association entre la consommation d'ail cru et le risque de cancer du poumon
Raw garlic consumption as a protective factor for lung cancer, a population-based case-control study in a Chinese population
Menée entre 2003 et 2010 à partir de questionnaires auprès de 1 424 patients atteints d'un cancer du poumon et auprès de 4 543 témoins, cette étude chinoise évalue l'association entre la consommation d'ail cru et le risque de cancer du poumon
Raw garlic consumption as a protective factor for lung cancer, a population-based case-control study in a Chinese population
Jin, Zi-Yi ; Wu, Ming ; Han, Ren-Qiang ; Zhang, Xiao-Feng ; Wang, Xu-Shan ; Liu, Ai-Ming ; Zhou, Jin-Yi ; Lu, Qing-Yi ; Zhang, Zuo-Feng ; Zhao, Jin-Kou
Protective effect of garlic on the development of cancer has been reported in vitro and in vivo experimental studies, however, few human epidemiological studies have evaluated the relationship. A population-based case-control study has been conducted in a Chinese population from 2003 to 2010, with the aim to explore the association between raw garlic consumption and lung cancer. Epidemiological data were collected by face-to-face interviews using a standard questionnaire among 1,424 lung cancer [...]
Menée sur des rats, cette étude montre que le Lactobacillus salivarius REN, un nouveau probiotique récemment isolé, peut inhiber la carcinogenèse de la cavité buccale
Lactobacillus salivarius REN inhibit rat oral cancer induced by 4-nitroquioline 1-oxide
Menée sur des rats, cette étude montre que le Lactobacillus salivarius REN, un nouveau probiotique récemment isolé, peut inhiber la carcinogenèse de la cavité buccale
Lactobacillus salivarius REN inhibit rat oral cancer induced by 4-nitroquioline 1-oxide
Zhang, Ming ; Wang, Fang ; Jiang, Lu ; Liu, Rui Hai ; Zhang, Lian ; Lei, Xingen ; Li, Jiyou ; Jiang, Jingli ; Guo, Huiyuan ; Fang, Bing ; Zhao, Liang ; Ren, Fazheng
Despite of significant advances in cancer treatment, cancer related mobility and mortality are still rising. Alternative strategies such as cancer prevention thus become essential. Probiotics represent an emerging option for cancer prevention, but studies are limited to colon cancers. The efficiency of probiotics in the prevention of other cancers and the correlative mechanism remains to be explored. A novel probiotics Lactobacillus salivarius REN was isolated from centralians at Bama of China, [...]
Chimioprévention (2)
Menée à l'aide d'un modèle murin, cette étude évalue les effets chimiopréventifs d'un extrait de pépins de raisin sur la tumorigenèse du côlon induite par l'azoxyméthane et identifie les mécanismes d'action associés
Grape Seed Extract Efficacy against Azoxymethane-induced Colon Tumorigenesis in A/J Mice: Interlinking miRNA with Cytokine Signaling and Inflammation
Menée à l'aide d'un modèle murin, cette étude évalue les effets chimiopréventifs d'un extrait de pépins de raisin sur la tumorigenèse du côlon induite par l'azoxyméthane et identifie les mécanismes d'action associés
Grape Seed Extract Efficacy against Azoxymethane-induced Colon Tumorigenesis in A/J Mice: Interlinking miRNA with Cytokine Signaling and Inflammation
Derry, Molly ; Raina, Komal ; Balaiya, Velmurugan ; Jain, Anil ; Shrotriya, Sangeeta ; Huber, Kendra ; Serkova, Natalie J. ; Agarwal, Rajesh ; Agarwal, Chapla
Colorectal cancer (CRC) is the second leading cause of cancer-associated deaths, suggesting that additional strategies are needed to prevent/control this malignancy. Since CRC growth and progression involve a large window (10-15 years), chemopreventive intervention could be a practical/translational strategy. Azoxymethane (AOM)-induced colon tumorigenesis in mice resembles human CRC in terms of progression of ACF to polyps, adenoma and carcinomas, and associated molecular mechanisms. [...]
Menée in vitro et à l'aide de xénogreffes, cette étude montre que l'isothiocyanate de benzyle, une molécule présente dans les végétaux crucifères, peut inhiber le développement des cellules souches du cancer du sein
Dietary Chemopreventative Benzyl Isothiocyanate Inhibits Breast Cancer Stem Cells In Vitro and In Vivo
Menée in vitro et à l'aide de xénogreffes, cette étude montre que l'isothiocyanate de benzyle, une molécule présente dans les végétaux crucifères, peut inhiber le développement des cellules souches du cancer du sein
Dietary Chemopreventative Benzyl Isothiocyanate Inhibits Breast Cancer Stem Cells In Vitro and In Vivo
Kim, Su-Hyeong ; Sehrawat, Anuradha ; Singh, Shivendra V.
A small subset of mammary tumor initiating cells (also known as breast cancer stem cells; bCSC), characterized by expression of different markers [CD44high/CD24low/epithelial specific antigen(ESA)+], aldehyde dehydrogenase-1 (ALDH1) activity, and ability to form mammospheres under ultra-low attachment culture conditions, are suspected to evade conventional therapies leading to disease recurrence. Elimination of both therapy-sensitive epithelial tumor cells and therapy-resistant bCSC is [...]
Politiques et programmes de prévention (1)
Menée à partir d'une enquête auprès de 2 758 participants à un programme d'aide au sevrage tabagique par téléphone, cette étude analyse leur utilisation des cigarettes électroniques et l'intérêt de ces dernières pour arrêter le tabagisme
Use of Electronic Cigarettes Among State Tobacco Cessation Quitline Callers
Menée à partir d'une enquête auprès de 2 758 participants à un programme d'aide au sevrage tabagique par téléphone, cette étude analyse leur utilisation des cigarettes électroniques et l'intérêt de ces dernières pour arrêter le tabagisme
Use of Electronic Cigarettes Among State Tobacco Cessation Quitline Callers
Vickerman, Katrina A. ; Carpenter, Kelly M. ; Altman, Tamara ; Nash, Chelsea M. ; Zbikowski, Susan M.
Introduction: Little is known about the prevalence of electronic cigarette (e-cigarette) use among tobacco users who seek help from state tobacco quitlines, the reasons for its use, and whether e-cigarettes impact a user’s ability to successfully quit tobacco. This study investigates these questions and describes differences among state quitline callers who used e-cigarettes for 1 month or more, used e-cigarettes for less than 1 month, or never tried e-cigarettes. Methods: Data on e-cigarette [...]