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Sommaire du n° 170 du 5 février 2013
Nutrition et prévention (6)
A partir d'une revue systématique de la littérature publiée jusqu'en octobre 2011 (24 études, 7 376 cas), cette méta-analyse évalue les effets de la consommation de café et de thé vert ou brun sur le risque de cancer de l'œsophage
Effects of Green Tea, Black Tea, and Coffee Consumption on the Risk of Esophageal Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational St...
A partir d'une revue systématique de la littérature publiée jusqu'en octobre 2011 (24 études, 7 376 cas), cette méta-analyse évalue les effets de la consommation de café et de thé vert ou brun sur le risque de cancer de l'œsophage
Effects of Green Tea, Black Tea, and Coffee Consumption on the Risk of Esophageal Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies
Zheng, Ju-Sheng ; Yang, Jing ; Fu, Yuan-Qing ; Huang, Tao ; Huang, Yu-Jing ; Li, Duo
Epidemiological studies regarding the associations of tea and coffee consumption with esophageal cancer (EC) risk are still inconsistent and this meta-analysis was conducted to examine these associations. PubMed, ISI -Web of Science, China National Knowledge Infrastructure (CNKI), and Chinese VIP database up to October 2011 were searched and manual search for reference lists of relevant studies were conducted. Random effects model was used to pool the odds ratios (OR). Twenty-four case-control [...]
Menée auprès de 2 821 patients atteints d'un cancer du poumon et auprès de 2 923 témoins, cette étude évalue, en fonction du statut tabagique des participants, l'association entre la consommation de choline ou de bétaïne d'origine alimentaire et le risque de cancer du poumon
Associations between Dietary Intake of Choline and Betaine and Lung Cancer Risk
Menée auprès de 2 821 patients atteints d'un cancer du poumon et auprès de 2 923 témoins, cette étude évalue, en fonction du statut tabagique des participants, l'association entre la consommation de choline ou de bétaïne d'origine alimentaire et le risque de cancer du poumon
Associations between Dietary Intake of Choline and Betaine and Lung Cancer Risk
Ying, Jun ; Rahbar, Mohammad H. ; Hallman, D. Michael ; Hernandez, Ladia M. ; Spitz, Margret R. ; Forman, Michele R. ; Gorlova, Olga Y.
Evidence from human and animal research indicates that choline metabolic pathways may be activated during a variety of diseases, including cancer. We report results of a case-control study of 2821 lung cancer cases and 2923 controls that assessed associations of choline and betaine dietary intakes with lung cancer. Using multivariable logistic regression analyses, we report a significant association between higher betaine intake and lower lung cancer risk that varied by smoking status. [...]
Menée à partir de questionnaires auprès de 61 491 participants adultes, cette étude chinoise évalue l'association entre la consommation de fruits, de légumes, de folate, d'aliments riches en vitamines A ou C et le risque de cancer du poumon
Intakes of Fruits, Vegetables, and Related Vitamins and Lung Cancer Risk: Results from the Shanghai Men's Health Study (2002–2009)
Menée à partir de questionnaires auprès de 61 491 participants adultes, cette étude chinoise évalue l'association entre la consommation de fruits, de légumes, de folate, d'aliments riches en vitamines A ou C et le risque de cancer du poumon
Intakes of Fruits, Vegetables, and Related Vitamins and Lung Cancer Risk: Results from the Shanghai Men's Health Study (2002–2009)
Takata, Yumie ; Xiang, Yong-Bing ; Yang, Gong ; Li, Honglan ; Gao, Jing ; Cai, Hui ; Gao, Yu-Tang ; Zheng, Wei ; Shu, Xiao-Ou
Most epidemiological studies evaluating the association of fruit and vegetable intakes on lung cancer risk were conducted in North American and European countries. We investigated the association of intakes of fruits, vegetables, dietary vitamins A and C, and folate with lung cancer risk among 61,491 adult Chinese men who were recruited into the Shanghai Men's Health Study, a population-based, prospective cohort study. Baseline dietary intake was assessed through a validated food frequency [...]
A partir d'une revue de la littérature publiée jusqu'en avril 2012 (16 études cas-témoins, 5 études de cohorte), cette méta-analyse ne montre pas d'association entre la consommation de viande blanche, de volaille ou de poisson et une réduction du risque d'adénome colorectal
No evidence of decreased risk of colorectal adenomas with white meat, poultry, and fish intake: a meta-analysis of observational studies
A partir d'une revue de la littérature publiée jusqu'en avril 2012 (16 études cas-témoins, 5 études de cohorte), cette méta-analyse ne montre pas d'association entre la consommation de viande blanche, de volaille ou de poisson et une réduction du risque d'adénome colorectal
No evidence of decreased risk of colorectal adenomas with white meat, poultry, and fish intake: a meta-analysis of observational studies
Xu, Bin ; Sun, Jing ; Sun, Yunwei ; Huang, Liya ; Tang, Yuming ; Yuan, Yaozong
Observational studies on the association between white meat (including fish and poultry) intake and the risk of colorectal adenoma (CRA), the precursor of colorectal cancer, have reported mixed results. To provide a quantitative assessment of this association, we summarized the evidence from observational studies. Relevant studies published on or before April 30, 2012 were identified from MEDLINE and EMBASE. Summary effect size estimates with 95% confidence intervals (CIs) were calculated with [...]
Menée à l'aide d'un modèle murin, cette étude compare l'efficacité de bactéries probiotiques pour réduire la carcinogenèse du côlon induite par le diméthylhydrazine
Probiotics Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus Suppresses DMH-Induced Procarcinogenic Fecal Enzymes and Preneoplastic Aberrant Cr...
Menée à l'aide d'un modèle murin, cette étude compare l'efficacité de bactéries probiotiques pour réduire la carcinogenèse du côlon induite par le diméthylhydrazine
Probiotics Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus Suppresses DMH-Induced Procarcinogenic Fecal Enzymes and Preneoplastic Aberrant Crypt Foci in Early Colon Carcinogenesis in Sprague Dawley Rats
Verma, Angela ; Shukla, Geeta
Diet makes an important contribution to colorectal cancer (CRC) risk implying risks for CRC are potentially reducible. Therefore, the probiotics have been suggested as the prophylactic measure in colon cancer. In this study, different probiotics were used to compare their protective potential against 1,2 dimethylhydrazine dihydrochloride (DMH)-induced chemical colon carcinogenesis in Sprague Dawley rats. Animals belonging to different probiotic groups were fed orally with 1 ? 109 lactobacilli [...]
Menée à l'aide d'un modèle murin, cette étude analyse les effets d'une restriction énergétique alimentaire, complétée par l'administration d'acide suberoylanilide hydroxamique, un inhibiteur des histones désacétylases, sur la carcinogenèse mammaire
Defining the Role of Histone Deacetylases in Inhibition of Mammary Carcinogenesis by Dietary Energy Restriction:Effects of SAHA and DER in Rat Model
Menée à l'aide d'un modèle murin, cette étude analyse les effets d'une restriction énergétique alimentaire, complétée par l'administration d'acide suberoylanilide hydroxamique, un inhibiteur des histones désacétylases, sur la carcinogenèse mammaire
Defining the Role of Histone Deacetylases in Inhibition of Mammary Carcinogenesis by Dietary Energy Restriction:Effects of SAHA and DER in Rat Model
Zhu, Zongjian ; Jiang, Weiqin ; McGinley, John N. ; Thompson, Henry J.
Dietary energy restriction (DER) inhibits experimentally-induced mammary cancer, an effect accompanied by elevated levels of silent information regulator 2 (SIRT1), a class III histone deacetylase (HDAC). However, the effect of DER on targets of other classes of HDACs has not been reported, a highly relevant issue given evidence that HDAC induction favors the development of cancer and tumor growth. Experiments were conducted to determine if suberoylanilide hydroxamic acid (SAHA), a histone [...]
Chimioprévention (3)
Menée sur une lignée cellulaire d'adénocarcinome de la prostate, cette étude analyse les effets de l'érucine, un composé isothiocyanate d'origine alimentaire, sur la prolifération des cellules cancéreuses et identifie les mécanismes associés
Antiproliferative Activity of the Dietary Isothiocyanate Erucin, a Bioactive Compound from Cruciferous Vegetables, on Human Prostate Cancer Cells
Menée sur une lignée cellulaire d'adénocarcinome de la prostate, cette étude analyse les effets de l'érucine, un composé isothiocyanate d'origine alimentaire, sur la prolifération des cellules cancéreuses et identifie les mécanismes associés
Antiproliferative Activity of the Dietary Isothiocyanate Erucin, a Bioactive Compound from Cruciferous Vegetables, on Human Prostate Cancer Cells
Melchini, Antonietta ; Traka, Maria H. ; Catania, Stefania ; Miceli, Natalizia ; Taviano, Maria Fernanda ; Maimone, Patrizia ; Francisco, Marta ; Mithen, Richard F. ; Costa, Chiara
It is becoming increasingly clear that many dietary agents, such as isothiocyanates (ITCs) from cruciferous vegetables, can retard or prevent the process of prostate carcinogenesis. Erucin (ER) is a dietary ITC, which has been recently considered a promising cancer chemopreventive phytochemical. The potential protective activity of ER against prostate cancer was investigated using prostate adenocarcinoma cells (PC3), to analyze its effects on pathways involved in cell growth regulation, such as [...]
Menée à l'aide d'un modèle murin de carcinogenèse du côlon induite par le diméthylhydrazine et à l'aide d'une spectroscopie infrarouge à transformée de Fourier, cette étude analyse les effets chimiopréventifs d'une supplémentation en sélénium sur les niveaux sériques d'acide sialique et sur la composition lipidoprotéique de la bordure en brosse de la membrane colique
Modulation of Fourier Transform Infrared Spectra and Total Sialic Acid Levels By Selenium During 1,2 Dimethylhydrazine-Induced Colon Carcinogenesis...
Menée à l'aide d'un modèle murin de carcinogenèse du côlon induite par le diméthylhydrazine et à l'aide d'une spectroscopie infrarouge à transformée de Fourier, cette étude analyse les effets chimiopréventifs d'une supplémentation en sélénium sur les niveaux sériques d'acide sialique et sur la composition lipidoprotéique de la bordure en brosse de la membrane colique
Modulation of Fourier Transform Infrared Spectra and Total Sialic Acid Levels By Selenium During 1,2 Dimethylhydrazine-Induced Colon Carcinogenesis in Rats
Ghadi, Fereshteh Ezzati ; Malhotra, Anshoo ; Ghara, Abdollah Ramzani ; Dhawan, D. K.
The present study investigated the modulatory potential of selenium supplementation, if any, on Fourier transform infrared (FTIR) spectra in brush border membranes (BBM) of colons and on serum total sialic acid as well as lipid bound sialic acid during 1,2 dimethyl hydrazine (DMH)-induced colorectal carcinogenesis in rats. The FTIR spectra of BBM from the colons of DMH-treated rats revealed a significant increase in the lipid contents but showed a significant decline in the protein contents. [...]
Menée à l'aide d'une lignée cellulaire humaine d'adénocarcinome du côlon, cette étude montre que l'oleuropéine, une phytosubstance présente dans l'olive, inhibe la prolifération des cellules cancéreuses en réduisant l'expression du facteur HIF-1α
Oleuropein, a Secoiridoid Derived from Olive Tree, Inhibits the Proliferation of Human Colorectal Cancer Cell Through Downregulation of HIF-1α
Menée à l'aide d'une lignée cellulaire humaine d'adénocarcinome du côlon, cette étude montre que l'oleuropéine, une phytosubstance présente dans l'olive, inhibe la prolifération des cellules cancéreuses en réduisant l'expression du facteur HIF-1α
Oleuropein, a Secoiridoid Derived from Olive Tree, Inhibits the Proliferation of Human Colorectal Cancer Cell Through Downregulation of HIF-1α
Cárdeno, Ana ; Sánchez-Hidalgo, Marina ; Rosillo, M. Angeles ; de la Lastra, Catalina Alarcón
Oleuropein (OL) is the most prominent phenolic compound in the fruit of olive tree. Although OL has shown powerful anticancer activity the underlying action mechanism remains largely unknown. The present study evaluated the effects of OL on hydroxityrosol (HT)-29 human colon adenocarcinoma cells in comparison to hydroxytyrosol, its hydrolysis product, and to elucidate the underlying anticancer molecular mechanisms involved. Cell proliferation was determined using SRB assay. Cell cycle and [...]
Politiques et programmes de prévention (1)
A partir d'une revue systématique de la littérature publiée jusqu'en mai 2012 (8 articles, 8 722 participants), cette méta-analyse évalue l'efficacité d'interventions éducatives nutritionnelles en milieu scolaire pour réduire ou prévenir le surpoids et l'obésité chez les enfants et les adolescents
The effect of participation in school-based nutrition education interventions on body mass index: A meta-analysis of randomized controlled communit...
A partir d'une revue systématique de la littérature publiée jusqu'en mai 2012 (8 articles, 8 722 participants), cette méta-analyse évalue l'efficacité d'interventions éducatives nutritionnelles en milieu scolaire pour réduire ou prévenir le surpoids et l'obésité chez les enfants et les adolescents
The effect of participation in school-based nutrition education interventions on body mass index: A meta-analysis of randomized controlled community trials
da Silveira, Jonas Augusto Cardoso ; Taddei, José Augusto de Aguiar Carrazedo ; Guerra, Paulo Henrique ; Nobre, Moacyr Roberto Cuce
Objective The aim of this study was to evaluate the effectiveness of school-based nutrition education interventions in reducing or preventing overweight and obesity among children and adolescents. Methods We conducted a systematic search of 14 databases until May 2010 and cross-reference check in 8 systematic reviews(SRs) for studies published that described randomized controlled trials conducted in schools to reduce or prevent overweight in children and adolescents. An additional search was [...]