Nota Bene Cancer
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Sommaire du n° 492 du 18 juin 2021
Facteurs exogènes : Tabac (1)
Menée auprès de 11 231 témoins et 9 789 patients atteints d'un cancer colorectal, cette étude analyse l'association entre le tabagisme et le risque de développer la maladie, par sous-type moléculaire
Association between Smoking and Molecular Subtypes of Colorectal Cancer
Menée auprès de 11 231 témoins et 9 789 patients atteints d'un cancer colorectal, cette étude analyse l'association entre le tabagisme et le risque de développer la maladie, par sous-type moléculaire
Association between Smoking and Molecular Subtypes of Colorectal Cancer
Wang, Xiaoliang ; Amitay, Efrat ; Harrison, Tabitha A ; Banbury, Barbara L ; Berndt, Sonja I ; Brenner, Hermann ; Buchanan, Daniel D ; Campbell, Peter T ; Cao, Yin ; Chan, Andrew T ; Chang-Claude, Jenny ; Gallinger, Steven J ; Giannakis, Marios ; Giles, Graham G ; Gunter, Marc J ; Hopper, John L ; Jenkins, Mark A ; Lin, Yi ; Moreno, Víctor ; Nishihara, Reiko ; Newcomb, Polly A ; Ogino, Shuji ; Phipps, Amanda I ; Sakoda, Lori C ; Schoen, Robert E ; Slattery, Martha L ; Song, Mingyang ; Sun, Wei ; Thibodeau, Steven N ; Toland, Amanda E ; Van Guelpen, Bethany ; Woods, Michael O ; Hsu, Li ; Hoffmeister, Michael ; Peters, Ulrike
Smoking is associated with colorectal cancer (CRC) risk. Previous studies suggested this association may be restricted to certain molecular subtypes of CRC while large-scale comprehensive analysis is lacking.A total of 9,789 CRC cases and 11,231 controls of European ancestry from 11 observational studies were included. We harmonized smoking variables across studies and derived sex-study-specific quartiles of pack-years of smoking for analysis. Four somatic colorectal tumor markers were assessed [...]
Facteurs exogènes : Nutrition et activité physique (1)
Menée à l'aide de données d'une étude portant sur 159 482 participants, cette étude analyse l'association entre une consommation de produits animaux à l'âge de 12-13 ans (viande rouge, volaille, oeuf, thon en conserve, graisse animale et protéines animales) et le risque de cancer de la prostate (17 349 cas), ainsi que la mortalité spécifique (804 décès)
Adolescent animal product intake in relation to later prostate cancer risk and mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study
Menée à l'aide de données d'une étude portant sur 159 482 participants, cette étude analyse l'association entre une consommation de produits animaux à l'âge de 12-13 ans (viande rouge, volaille, oeuf, thon en conserve, graisse animale et protéines animales) et le risque de cancer de la prostate (17 349 cas), ainsi que la mortalité spécifique (804 décès)
Adolescent animal product intake in relation to later prostate cancer risk and mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study
Park, Yikyung ; Giovannucci, Edward ; Sinha, Rashmi ; Colditz, Graham A. ; Sutcliffe, Siobhan ; Wang, Molin ; Wu, Kana ; Liu, Jingxia ; Lan, Tuo
Background: Adolescent intake of animal products has been proposed to contribute to prostate cancer (PCa) development because of its potentially carcinogenic constituents and influence on hormone levels during adolescence. Methods: We used data from 159,482 participants in the NIH-AARP Diet and Health Study to investigate associations for recalled adolescent intake of red meat (unprocessed beef and processed red meat), poultry, egg, canned tuna, animal fat and animal protein at ages 12–13 years [...]
Facteurs exogènes : Autres (1)
Menée auprès de 592 témoins et 482 patients atteints d'un cancer du poumon, cette étude analyse l'association entre une exposition aux fumées de bois de chauffage et le risque de développer la maladie
Case–control study about magnitude of exposure to wood smoke and risk of developing lung cancer
Menée auprès de 592 témoins et 482 patients atteints d'un cancer du poumon, cette étude analyse l'association entre une exposition aux fumées de bois de chauffage et le risque de développer la maladie
Case–control study about magnitude of exposure to wood smoke and risk of developing lung cancer
Báez-Saldaña, Renata ; Canseco-Raymundo, Alejandro ; Ixcot-Mejía, Belizario ; Juárez-Verdugo, Iván ; Escobar-Rojas, Araceli ; Rumbo-Nava, Uriel ; Castillo-González, Patricia ; León-Dueñas, Santiago ; Arrieta, Oscar
Introduction: Exposure to biomass combustion products, particularly firewood, has been considered as a potential carcinogen for developing lung cancer. In this regard, current evidence is widely heterogeneous; besides, in most studies, wood smoke exposure is not appropriately quantified, which further complicates the analysis of wood smoke as a potential carcinogen. The aim of the present study was to estimate the risk of developing lung cancer according to the degree of exposure to wood smoke [...]
Facteurs endogènes (1)
Menée en Suède auprès de 52 273 femmes, cette étude analyse l'association entre le nombre de microcalcifications, détectables par mammographie, et le risque de cancer du sein (676 cas), par sous-type et en fonction du statut ménopausique
Mammographic microcalcifications and risk of breast cancer
Menée en Suède auprès de 52 273 femmes, cette étude analyse l'association entre le nombre de microcalcifications, détectables par mammographie, et le risque de cancer du sein (676 cas), par sous-type et en fonction du statut ménopausique
Mammographic microcalcifications and risk of breast cancer
Azam, Shadi ; Eriksson, Mikael ; Sjölander, Arvid ; Gabrielson, Marike ; Hellgren, Roxanna ; Czene, Kamila ; Hall, Per
Background: Mammographic microcalcifications are considered early signs of breast cancer (BC). We examined the association between microcalcification clusters and the risk of overall and subtype-specific BC. Furthermore, we studied how mammographic density (MD) influences the association between microcalcification clusters and BC risk. Methods: We used a prospective cohort (n = 53,273) of Swedish women with comprehensive information on BC risk factors and mammograms. The total number of [...]