Nota Bene Cancer
Nota Bene Cancer est un bulletin hebdomadaire de veille bibliographique. En libre accès, Nota Bene Cancer permet à ses abonnés de gagner du temps pour se tenir informé de l’actualité scientifique et médicale dans les divers domaines de la recherche sur les cancers.
Rechercher des publications
Pour retrouver les publications signalées par Nota Bene Cancer (archives indexées à partir du n°127 du 1" mars 2012) :
Sommaire du n° 452 du 15 juin 2020
Comportements individuels (1)
Menée aux Etats-Unis à partir de données d'enquêtes réalisées sur la période 2013-2018 auprès de 7 311 adolescents et 4 634 jeunes adultes (âge : 12-17 ans et 18-24 ans), cette étude analyse l'association entre l'utilisation de produits de vapotage aromatisés ou non et les comportements tabagiques
Associations of Flavored e-Cigarette Uptake With Subsequent Smoking Initiation and Cessation
Menée aux Etats-Unis à partir de données d'enquêtes réalisées sur la période 2013-2018 auprès de 7 311 adolescents et 4 634 jeunes adultes (âge : 12-17 ans et 18-24 ans), cette étude analyse l'association entre l'utilisation de produits de vapotage aromatisés ou non et les comportements tabagiques
Associations of Flavored e-Cigarette Uptake With Subsequent Smoking Initiation and Cessation
Friedman, Abigail S. ; Xu, SiQing
Several states have banned sales of flavored e-cigarettes, but evidence on the association between vaping flavors and subsequent smoking initiation and cessation is limited.To evaluate whether new uptake of flavored e-cigarettes is more strongly associated with subsequent smoking initiation and cessation than uptake of unflavored e-cigarettes, separately for youths (12-17 years), emerging adults (18-24 years), and prime-age adults (25-54 years).This cohort study conducted secondary data [...]
Association of Socioeconomic Position With e-Cigarette Use Among Individuals Who Quit Smoking in England, 2014 to 2019
Menée aux Etats-Unis à partir de données d'enquêtes réalisées sur la période 2013-2018 auprès de 7 311 adolescents et 4 634 jeunes adultes (âge : 12-17 ans et 18-24 ans), cette étude analyse l'association entre l'utilisation de produits de vapotage aromatisés ou non et les comportements tabagiques
Association of Socioeconomic Position With e-Cigarette Use Among Individuals Who Quit Smoking in England, 2014 to 2019
Kock, Loren ; Brown, Jamie ; Shahab, Lion
e-Cigarette use among individuals who quit smoking more than 1 ago in England is highest among those with lower socioeconomic position and may affect smoking-related health inequalities, depending on whether the devices protect against relapse to tobacco smoking.To assess trends in current e-cigarette use by socioeconomic position among individuals who have quit smoking for at least 1 year, to capture postcessation initiation among those who quit within the past year and did not use an [...]
What We Do Not Know About e-Cigarettes Is a Lot
Menée aux Etats-Unis à partir de données d'enquêtes réalisées sur la période 2013-2018 auprès de 7 311 adolescents et 4 634 jeunes adultes (âge : 12-17 ans et 18-24 ans), cette étude analyse l'association entre l'utilisation de produits de vapotage aromatisés ou non et les comportements tabagiques
What We Do Not Know About e-Cigarettes Is a Lot
Baker, Timothy B. ; Fiore, Michael C.
Any dispassionate appraisal of e-cigarettes must acknowledge that much more is unknown than known—most of the iceberg remains underwater. However, despite all this uncertainty, some have rendered global and fairly Manichean pronouncements regarding the threats and benefits of e-cigarettes. Unfortunately, we are largely ignorant not only about the effects of e-cigarettes, but also about the long-term consequences of such public pronouncements. Black and white perspectives on e-cigarettes were [...]
Nutrition et prévention (2)
Menée à l'aide de données internationales portant sur 8 456 patients atteints d'un cancer de l'estomac et sur 21 133 témoins, cette étude analyse l'association entre une consommation de fruits et de légumes et le risque de développer la maladie
Fruits and vegetables intake and gastric cancer risk: a pooled analysis within the Stomach cancer Pooling (StoP) Project
Menée à l'aide de données internationales portant sur 8 456 patients atteints d'un cancer de l'estomac et sur 21 133 témoins, cette étude analyse l'association entre une consommation de fruits et de légumes et le risque de développer la maladie
Fruits and vegetables intake and gastric cancer risk: a pooled analysis within the Stomach cancer Pooling (StoP) Project
Ferro, Ana ; Costa, Ana Rute ; Morais, Samantha ; Bertuccio, Paola ; Rota, Matteo ; Pelucchi, Claudio ; Hu, Jinfu ; Johnson, Kenneth C. ; Zhang, Zuo-Feng ; Palli, Domenico ; Ferraroni, Monica ; Yu, Guo-Pei ; Bonzi, Rossella ; Peleteiro, Bárbara ; López-Carrillo, Lizbeth ; Tsugane, Shoichiro ; Hamada, Gerson Shigueaki ; Hidaka, Akihisa ; Malekzadeh, Reza ; Zaridze, David ; Maximovitch, Dmitry ; Vioque, Jesús ; Navarrete-Muñoz, Eva M. ; Alguacil, Juan ; Castaño-Vinyals, Gemma ; Wolk, Alicja ; Håkansson, Niclas ; Hernández-Ramírez, Raúl Ulises ; Pakseresht, Mohammadreza ; Ward, Mary H. ; Pourfarzi, Farhad ; Mu, Lina ; López-Cervantes, Malaquias ; Persiani, Roberto ; Kurtz, Robert C. ; Lagiou, Areti ; Lagiou, Pagona ; Boffetta, Paolo ; Boccia, Stefania ; Negri, Eva ; Camargo, M. Constanza ; Curado, Maria Paula ; La Vecchia, Carlo ; Lunet, Nuno
A low intake of fruits and vegetables is a risk factor for gastric cancer, though there is uncertainty regarding the magnitude of the associations. In this study, the relation between fruits and vegetables intake and gastric cancer was assessed, complementing a previous work on the association between consumption of citrus fruits and gastric cancer. Data from 25 studies (8456 cases and 21 133 controls) with information on fruits and/or vegetables intake were used. A two-stage approach based on [...]
Cet article présente les recommandations de "The American Cancer Society" sur les comportements individuels en matière de régime alimentaire et d'activité physique permettant de réduire le risque de cancer
A healthy diet and physical activity can help reduce your cancer risk
Cet article présente les recommandations de "The American Cancer Society" sur les comportements individuels en matière de régime alimentaire et d'activité physique permettant de réduire le risque de cancer
A healthy diet and physical activity can help reduce your cancer risk
This patient information sheet contains advice from the American Cancer Society about how good nutrition and physical activity can help you reduce your risk of cancer.
American Cancer Society Guideline for Diet and Physical Activity for cancer prevention
Cet article présente les recommandations de "The American Cancer Society" sur les comportements individuels en matière de régime alimentaire et d'activité physique permettant de réduire le risque de cancer
American Cancer Society Guideline for Diet and Physical Activity for cancer prevention
Rock, Cheryl L. ; Thomson, Cynthia ; Gansler, Ted ; Gapstur, Susan M. ; McCullough, Marji L. ; Patel, Alpa V. ; Andrews, Kimberly S. ; Bandera, Elisa V. ; Spees, Colleen K. ; Robien, Kimberly ; Hartman, Sheri ; Sullivan, Kristen ; Grant, Barbara L. ; Hamilton, Kathryn K. ; Kushi, Lawrence H. ; Caan, Bette J. ; Kibbe, Debra ; Black, Jessica Donze ; Wiedt, Tracy L. ; McMahon, Catherine ; Sloan, Kirsten ; Doyle, Colleen
The American Cancer Society (ACS) publishes the Diet and Physical Activity Guideline to serve as a foundation for its communication, policy, and community strategies and, ultimately, to affect dietary and physical activity patterns among Americans. This guideline is developed by a national panel of experts in cancer research, prevention, epidemiology, public health, and policy, and they reflect the most current scientific evidence related to dietary and activity patterns and cancer risk. The [...]
Chimioprévention (1)
Cet article passe en revue la littérature récente sur la chimioprévention du cancer colorectal chez les patients atteints de polypose adénomateuse familiale, puis identifie les futurs axes de recherche
Chemoprevention in familial adenomatous polyposis: past, present and future
Cet article passe en revue la littérature récente sur la chimioprévention du cancer colorectal chez les patients atteints de polypose adénomateuse familiale, puis identifie les futurs axes de recherche
Chemoprevention in familial adenomatous polyposis: past, present and future
Kemp Bohan, Phillip M. ; Mankaney, Gautam ; Vreeland, Timothy J. ; Chick, Robert C. ; Hale, Diane F. ; Cindass, Jessica L. ; Hickerson, Annelies T. ; Ensley, Daniel C. ; Sohn, Vance ; Clifton, G. Travis ; Peoples, George E. ; Burke, Carol A.
Familial adenomatous polyposis (FAP) is a hereditary colorectal cancer syndrome characterized by colorectal adenomas and a near 100% lifetime risk of colorectal cancer (CRC). Prophylactic colectomy, usually by age 40, is the gold-standard therapy to mitigate this risk. However, colectomy is associated with morbidity and fails to prevent extra-colonic disease manifestations, including gastric polyposis, duodenal polyposis and cancer, thyroid cancer, and desmoid disease. Substantial research has [...]