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Sommaire du n° 447 du 21 avril 2020
Nutrition et prévention (3)
Menée en Chine sur la période 1993-1998 par questionnaire auprès de 63 257 personnes (âge : 45-74 ans ; durée moyenne de suivi : 17,6 ans), cette étude analyse l'association entre une consommation de tomates ou de lycopènes et le risque de carcinome hépatocellulaire (561 cas ; âge médian au diagnostic : 71 ans)
Association between dietary tomato intake and the risk of hepatocellular carcinoma: the Singapore Chinese Health Study
Menée en Chine sur la période 1993-1998 par questionnaire auprès de 63 257 personnes (âge : 45-74 ans ; durée moyenne de suivi : 17,6 ans), cette étude analyse l'association entre une consommation de tomates ou de lycopènes et le risque de carcinome hépatocellulaire (561 cas ; âge médian au diagnostic : 71 ans)
Association between dietary tomato intake and the risk of hepatocellular carcinoma: the Singapore Chinese Health Study
Thomas, Claire E ; Luu, Hung N ; Wang, Renwei ; Adams-Haduch, Jennifer ; Jin, Aizhen ; Koh, Woon-Puay ; Yuan, Jian-Min
Background: Intake of tomato and/or lycopene has been found to be associated with reduced risk of several cancer types, but there is no report on the association with risk of hepatocellular carcinoma (HCC). Methods: The associations of tomato and lycopene consumption with risk of HCC were examined in the Singapore Chinese Health Study, a prospective cohort of 63,257 Chinese aged 45-74 years at enrollment from 1993 to 1998. Usual diet was assessed using a validated semi-quantitative food [...]
Menée aux Etats-Unis sur la période 1993-2014 par questionnaire auprès de 101 291 femmes (âge : 45-75 ans ; durée moyenne de suivi : 17,4 ans), cette étude analyse l'association entre la qualité de l'alimentation, mesurée par divers scores, et l'incidence du cancer du sein (7 749 cas)
Diet Quality and Breast Cancer Incidence in the Multiethnic Cohort
Menée aux Etats-Unis sur la période 1993-2014 par questionnaire auprès de 101 291 femmes (âge : 45-75 ans ; durée moyenne de suivi : 17,4 ans), cette étude analyse l'association entre la qualité de l'alimentation, mesurée par divers scores, et l'incidence du cancer du sein (7 749 cas)
Diet Quality and Breast Cancer Incidence in the Multiethnic Cohort
Dela Cruz, Rica ; Park, Song-Yi ; Shvetsov, Yurii B. ; Boushey, Carol J. ; Monroe, Kristine R. ; Le Marchand, Loic ; Maskarinec, Gertraud
This study investigated the relation of diet quality indexes (DQI) with breast cancer incidence among women from the Multiethnic Cohort (MEC). Participants completed a questionnaire with a validated food frequency questionnaire. Scores for Healthy Eating Index 2015 (HEI-2015), Alternate Healthy Eating Index 2010 (AHEI-2010), alternate Mediterranean diet score (aMED), and Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) were divided into quintiles (Q1–Q5). Cox regression was applied to estimate [...]
Menée à partir des données de 13 études de cohorte portant sur 535 713 individus au total (durée moyenne de suivi : 11,2 ans), cette étude analyse l'association entre une consommation de fruits et le risque de cancer de la vessie (2 836 cas), par sous-type et en fonction du sexe et du statut tabagique
Fruit consumption and the risk of bladder cancer: a pooled analysis by the BLadder cancer Epidemiology and Nutritional Determinants study
Menée à partir des données de 13 études de cohorte portant sur 535 713 individus au total (durée moyenne de suivi : 11,2 ans), cette étude analyse l'association entre une consommation de fruits et le risque de cancer de la vessie (2 836 cas), par sous-type et en fonction du sexe et du statut tabagique
Fruit consumption and the risk of bladder cancer: a pooled analysis by the BLadder cancer Epidemiology and Nutritional Determinants study
Jochems, Sylvia H.J. ; Reulen, Raoul C. ; van Osch, Frits H.M. ; Witlox, Willem J.A. ; Goossens, Maria E. ; Brinkman, Maree ; Giles, Graham G. ; Milne, Roger L. ; van den Brandt, Piet A. ; White, Emily ; Weiderpass, Elisabete ; Huybrechts, Inge ; Hemon, Bertrand ; Agudo, Antonio ; Bueno-de-Mesquita, Bas ; Cheng, K.K. ; van Schooten, Frederik J. ; Bryan, Richard T. ; Wesselius, Anke ; Zeegers, Maurice P.
While the association between fruit consumption and bladder cancer risk has been extensively reported, studies have had inadequate statistical power to investigate associations between types of fruit and bladder cancer risk satisfactorily. Fruit consumption in relation to bladder cancer risk was investigated by pooling individual data from 13 cohort studies. Cox regression models with attained age as time scale were used to estimate hazard ratios (HRs) for intakes of total fruit and citrus [...]
Chimioprévention (1)
A partir d'une revue systématique de la littérature publiée jusqu'en mars 2019 (113 études), cette méta-analyse évalue l'association entre la dose et la durée d'utilisation de l'aspirine et le risque de cancer colorectal
Aspirin and the risk of colorectal and other digestive tract cancers: an updated meta-analysis through 2019
A partir d'une revue systématique de la littérature publiée jusqu'en mars 2019 (113 études), cette méta-analyse évalue l'association entre la dose et la durée d'utilisation de l'aspirine et le risque de cancer colorectal
Aspirin and the risk of colorectal and other digestive tract cancers: an updated meta-analysis through 2019
Bosetti, C. ; Santucci, C. ; Gallus, S. ; Martinetti, M. ; La Vecchia, C.
Background: Aspirin has been associated with a reduced risk of colorectal cancer, and possibly of a few other digestive tract cancers. The quantification of risk reduction and the optimal dose and duration of aspirin use for the prevention of colorectal and other digestive tract cancers remains unclear. Methods: To provide an up-to-date quantification of this association, we conducted a systematic review and meta-analysis of all observational studies on aspirin and cancers of the digestive [...]
Politiques et programmes de prévention (1)
Menée entre 2006 et 2018 par enquête auprès de 252 601 Anglais âgés d'au moins 16 ans, cette étude évalue l'effet, sur les comportements tabagiques, de l'augmentation à 18 ans de l'âge minimum pour acheter des cigarettes
Long-term evaluation of the rise in legal age-of-sale of cigarettes from 16 to 18 in England: a trend analysis
Menée entre 2006 et 2018 par enquête auprès de 252 601 Anglais âgés d'au moins 16 ans, cette étude évalue l'effet, sur les comportements tabagiques, de l'augmentation à 18 ans de l'âge minimum pour acheter des cigarettes
Long-term evaluation of the rise in legal age-of-sale of cigarettes from 16 to 18 in England: a trend analysis
Beard, Emma ; Brown, Jamie ; Jackson, Sarah ; West, Robert ; Anderson, Will ; Arnott, Deborah ; Shahab, Lion
Objective: To assess the long-term impact of the increase in age-of-sale of cigarettes from 16 to 18 in England in October 2007. Methods: Data were collected between November 2006 and September 2018 on 252,601 participants taking part in a nationally representative survey of adults aged 16+ in England, the Smoking Toolkit Study (STS). We assessed the impact of the introduction of the increase in age-of-sale on prevalence of ever smoking, current smoking, and quit attempts, among 16–17 year olds [...]